yoga

Yoga Yapmak ve Değişim

Yoga Hindistan’ da ortaya çıkan bir uygulamadır. Bu uygulama yolculuk olarak da adlandırılır. Bu yazımda yoga yapmanın bana kattığı faydaları ve hissettiğim değişimi anlatmak istedim. Belki ben gibi yoga yapmaya uğraşan birileriyle karşılaşırım. 🙂

Yoganın tarihi, içeriği veya detaylarından çok aslında üzerinde durmak istediğim konu yararı, çünkü inançlar, düşünceler gibi konuları tartışmayı hiç sevmem. Yoga, meditasyon gibi uygulamalar bazı kalıplardan çıkınca çok faydalı olabiliyor. Uzun bir süredir vakit buldukça enerji işlerini araştırıyorum. Örneğin https://artspirited.com/2019/05/12/evrensel-yasam-enerjisi/ Evrensel yaşam enerjisi konusunda geçmişte bir yazım vardı. Böyle konular hep ilgimi çekmiştir. Kendi içine yönelme, kendi halindelik, anda kalabilmek aslında insanın kendine yapabileceği en güzel yatırım. Bu kendi halindelik dediğim tek başına film izlemek, kitap okumak, tek gezmek değil; iç sesini, bedeninin ihtiyaçlarını duyabilmek, anlayabilmek. Yogaya aslında egzersiz gibi bakmak daha hoş ve yapılabilir olmasını sağlıyor. Aslında yapamamak için hiçbir engel yok.

Ben yogayı uzun süredir deniyorum. Başladığım tarihi bile hatırlamıyorum çünkü çok düzensiz ve kafam karışık başlamıştım. Önyargılar yüzünden sisteme sokamamıştım. Ama evde kaldığımız zaman artık bir şeyleri yoluna koymalıyım diyerek yılbaşının ilk gününde kendime söz verdim. Ve her gün (bir iki gün hariç) hiç bırakmadan devamlılık sağladım. Başlayalı yaklaşık iki ay olmak üzeri ve baştaki düşüncelerim, kafa karışıklığımın yerini çok güzel bir enerji aldı.

Yoga hareketleri örnek görseli
Yoga

YOGA YAPMADAN ÖNCEKİ ÖNYARGILAR

Zamanım yok, bedenim alışık değil, matım yok, kursa gidemem, yoga için uygun kıyafetim yok… Bahane aradığımızda emin olun uzayıp gidiyor, kendimden biliyorum. Aslında kararlı olduktan sonra mata da ihtiyacın yok, zamanı da yaratabiliyorsun. Bedene gelirsek zaten egzersize, spora başlamadan önceki ham halimizdeki gibi nasılsak yoga da da abartılacak hiçbir şey yok. Beden birkaç seanstan sonra otomatikman alışmaya, ısınmaya başlıyor.

Yoga için kursa gitmeye ve özel dersler almaya gerekte yok. Youtube da birçok kanal ve eğitim bulunuyor. Bu fırsatlara ne kadar iyi bakabildiğimizle ilgili aslında. Ben çok sevdiğim bir kanaldan yılbaşında, alışmak için 21 gün olarak hazırlanan bir içerikle başladım. Kesintisiz 21 gün devam ettim şimdi iki ay oldu bile… Bunun için internette birçok faydalanılacak video ya da anlatım var.

Yoga herkeste aynı sistemde işleyecek diye bir şey de yok. Örneğin her gün yapmak yerine haftada iki gün yapılabilir. Kötü hissettiğinde, iyi hissettiğinde, canın sıkıldığında… Böyle birçok durumda iyi geliyor.

Yoga sadece kadınlar için değildir, erkeklerde isterse gayet güzel uygulayabilir. Tabular her zaman doğru olmuyor maalesef ki. Ama sevdiklerinizle yoga yaparak daha keyifli hale getirebilirsiniz!

yoga
Yoga benim için!
Partner ve yoga
Yoga herkes için!
Ruhun için!

YOGANIN SAĞLIĞA FAYDALARI VE DEĞİŞİM

BEDEN SAĞLIĞI

Yoga yaparak bedeninizdeki gözle görülür iyileşmeyi anlayabiliyorsunuz. Bu zamanla esneklik kazanmak, tutulan, ağrıyan yerlerinizin açılması, rahat nefes almak gibi birçok faydayı beraberinde getiriyor. Spor yaparken hissedilen duygunun daha rahat uygulanması da diyebiliriz. Çünkü vücut esnedikçe hareketler artık eskisi gibi zorlamıyor.

RUHSAL SAĞLIK

Kendi halinde olup bir şeylerin farkında olabilmek insanın öz benliğiyle baş başa kalması, ruhunun ondan istediklerine odaklanması ve hayatın akışında kendini ne kadar ihmal ettiğin ve kendine dair fikrini bile kaybettiğin zamanlarda; kendini bulmak, özgürlük ve birçok stres kaynağından uzaklaşmak için yoga ruh sağlığına birebir.

FİZİKSEL DEĞİŞİM

Görünüş çağımızda gitgide daha önemli bir hal alıyor. Bunu estetik operasyonu geçirmeden de mümkün kılabiliriz. (Beklenti büyükse çok zaman alabilir.) Bu kilo veya zayıflık açısından bakılmamalı; yoga bedeninin farkında olmak ve bedenini esnetmek için yapılan bir uygulama, gerginliği vücuda yansıyanınız çoktur. Bu durumlarda, sürekli masa başında oturmak zorunda kaldığımızda vücudumuza verdiğimiz olumsuz değişimi düzeltmek için çok faydalı oluyor.

Yoga ile ilgili kendi fikirlerimi paylaşmak ve ilgilenenlerin benim gibi düşünmesi beni çok mutlu ediyor. En az kendim kadar önce yakın çevreme sonra da bu gibi yollardan insanlarla paylaşmak, faydalı olabilmek istedim… Umarım dış görünüşe önem verdiğimiz kadar bedenimizin ve ruhumuzun göremediğimiz ihtiyaçlarına da önem verebiliriz…

“Yoga Yapmak ve Değişim” için bir yorum

Yorum bırakın